Zinderende strijd tussen Westa en Scylla bij Shot om plek in de Eredivisie

Op zaterdag 18 december vond bij Shot de wedstrijd tussen Westa (Wessem) en Scylla (Leiden) plaats voor een plek in de Eredivisie heren. Onze vereniging was gastvrouw voor deze westrijd, die op neutraal terrein gespeeld moest worden.

Westa Scylla

Promotie Degradatie strijd bij Shot

In de Nederlandse Eredivisie wordt gespeeld met een systeem van play-offs en play-downs. In de play-offs strijden de beste 4 teams om het kampioenschap van de Eredivisie. In de play-downs strijden de laagste 4 teams van de eredivisie voor behoud in de Eredivisie. De verliezer van de play-downs moet het opnemen tegen het team dat op de 2e plek in de Eerste divisie is geëindigd.

Het team van Westa kwam als verliezer uit de play-downs tevoorschijn en moest het dus opnemen tegen Scylla dat in de Eerste Divisie op de 2e plek was geëindigd. Zo’n promotie/degradatie wedstrijd hoort op neutraal terrein te worden beslist, en we hebben als vereniging hiervoor onze medewerking aangeboden.

Ook de vrouwen-teams zouden bij Shot strijden om promotie en degradatie, echter het team van Disnierats (Hoorn) trok zich terug, waardoor de vrouwen van Tanaka (Etten-Leur) niet voor een plek in de Eredivisie hoefden te strijden.

Geen publiek wel livestream

Westa Scylla lege zaal

Vanwege de corona-maatregelen, mocht er geen publiek bij de wedstrijden zijn. Alleen de spelers, hun coaches, twee nttb-scheidsrechters en het organiserend comité van Shot (Wim, Jan en Helma) waren in de zaal. Gelukkig konden de fans van beide teams via een live-stream meegenieten van de wedstrijd.

Spannend en onverwacht verloop

Van te voren werd verwacht dat Westa de strijd vrij gemakkelijk zou moeten kunnen winnen. De eredivisionist werd veel meer kansen toegedicht dan de uitdagende Eerste divisionist. Dat leidde daarom tot verbaasde blikken, toen, na 2 uur spelen, de stand 1-3 werd voor Scylla. De Leidenaars hadden aan nog één overwinning voldoende om de plek van Westa in de Eredivisie over te nemen.

Beslissend dubbel

Westa Scylla dubbelspel

Uiteindelijk bracht Westa de stand terug tot 3-3 en moest een beslissend dubbelspel uitwijzen wie er aan het langste eind zou trekken. Dat bleek dan toch Westa te zijn. Ze wonnen het dubbel en verzekerden zich met een 4-3 eindstand van een nieuw seizoen in de hoogste klasse van de NTTB.