Oudjaarsdubbeltoernooi

Het is inmiddels al een lange traditie: jaarlijks wordt aan het eind van het jaar het Oudjaarsdubbeltoernooi gehouden. Het Shot Oudjaarsdubbeltoernooi is bedoeld voor leden, oud-leden, als ook iedereen die wil tafeltennissen. En omdat er wordt gespeeld met een handicap maakt iedereen kans op de overwinning. Dat maakt het zo bijzonder.

Voor oud-leden en anderen

Het Oudjaarsdubbeltoernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1985 toen Shot haar 25-jarig bestaan vierde. Dat was een goede gelegenheid om oud-leden uit te nodigen om nog weer eens naar Shot te komen om een balletje te slaan. Het bleek een groot succes en besloten werd om het tot een jaarlijks terugkerend festijn te maken. Inmiddels zijn we al weer wat jaartjes verder en zijn er uiteraard veel oud-leden bijgekomen. Maar ook trekt het toernooi inmiddels ook tafeltennissers uit een wijdere omgeving.

Oudjaarsdubbel 2018

Elk jaar weer hopen we op aanmeldingen van oud-leden uit alle Shot-periodes, van leden van het eerste uur als van leden die nog niet zo lang geleden lid geweest zijn.

De organisatie van het Oudjaarsdubbeltoernooi is al die jaren in handen van Kees Moers. De eerste jaren met Erik Oostenbrink, later ook enige tijd met Guus Krabbenborg. Maar nu al weer langere tijd samen met Joop van Raaij. Traditiegetrouw vindt het toernooi plaats op de laatst beschikbare vrijdag van december.

Speelwijze en puntentelling

Zoals de naam al zegt, het Oudjaarsdubbeltoernooi wordt gespeeld met dubbels. Je geeft je met een partner op als dubbel. Je kunt ook aangeven dat je wel mee wil doen maar nog geen dubbelpartner hebt. In dat geval vormt de organisatie een dubbel voor je. Een dubbel bestaat meestal uit spelers die verschillen in speelsterkte. Daarom wordt bij aanmelding gevraagd wat je speelsterkte is. De organisatie bepaalt vervolgens welke licentie het dubbel als geheel toegewezen krijgt. Vervolgens wordt met voorgift gespeeld als beide dubbels verschillen in licentie. De voorgift is groter naarmate het licentieverschil groter is. Er worden twee games gespeeld tot 21 punten (oude puntentelling, echter geen 2 punten verschil, bij 21-20 einde game). Als beide games gewonnen worden dan krijg je 4 punten en de verliezer 0 punten, tenzij de verliezer bij elkaar 35 of meer tegenpunten behaald heeft . Dan krijgt de winnaar 3 punten en de verliezer 1 punt. Als beide dubbels een game winnen dan worden de punten gedeeld: 2-2. Het toernooi begint met poules van 5-8 dubbels (afhankelijk van het aantal aanmeldingen). Of er daarna nog weer in poules gespeeld wordt of direct via een afvalsysteem, wordt bepaald door de organisatie.