Oudjaarsdubbeltoernooi (Oliebollentoernooi) 2019

Vrijdag 27 december was het weer zover, het jaarlijkse SHOT Oliebollentoernooi. Er streden 27 dubbels om de hoogste eer, een aantal vergelijkbaar met voorgaande jaren. Het dubbeltoernooi is bedoeld voor leden, oud-leden, en spelers van bevriende verenigingen. Zo waren er dit jaar maar liefst 6 dubbels van BIT, 5 dubbels van Rhenus, een SVE-team (Utrecht) en een Zeist-team. Ook waren er combinaties van SHOT met SWIFT (Deventer), Maarn en BIT. Dit alles betekende dat in het deelnemersveld dit jaar voor het eerst het aantal spelers van buurverenigingen hoger was dan het aantal Shotters, namelijk 29 versus 25. Wat een verbroedering! Naast deze 54 spelers, heeft ook een trouwe schare van 15-20 belangstellenden gezorgd voor verdere verhoging van de gezelligheid.

Bijzondere spelregels

Oudjaarsdubbel 2019 poule uitslagenitslag

De 27 dubbels waren in eerste instantie ingedeeld op basis van zelf aangegeven speelklasse. Vervolgens werd per team de gemiddelde speelklasse berekend en een licentie toegekend conform de classificatie bij het Wiltschut voorgift toernooi. Vervolgens werd er nog een check uitgevoerd door technische staf van Shot (Ric en Helma, hartelijk dank daarvoor). Bij de opening van het toernooi herinnerde Kees aan de bijzondere spelregels van dit toernooi en maakte hij de poule-indelingen bekend. De 27 dubbels waren verdeeld over 3 poules van 7 en 1 poules van 6. De toegekende licenties liepen van D (~promotieklasse) tot K (~7e klas), dus een maximaal verschil van 7 licenties. Het grootste verschil tussen dubbels binnen onze poules was echter 6 licenties, maar dat betekende toch nog dat het hoogste team maar liefst 16 punten moest voorgeven! Bij verschillen van 5, 4, 3, 2 of 1 licentie moest respectievelijk 14, 12, 10, 8 of 5 punten voorgegeven worden. 

Poule-indeling en uitslagen

In voorgaande tabel is per dubbel en per poule het aantal behaalde punten vermeld. Per wedstrijd van 2 games tot 21 (game eindigde altijd bij 21) konden 4 punten verdeeld worden (2 gewonnen games en <35 punten tegen, leverde 4 punten op;  2 gewonnen games en 35 of meer punten tegen betekende 3 punten en 1 punt voor de tegenstander; beide dubbels een gewonnen game levert beide dubbels 2 punten op).  Als we naar de behaalde punten kijken dan waren de meeste dubbels behoorlijk aan elkaar gewaagd, en hadden dus een passende licentie gekregen. Het dubbel Joop & Gertjan had duidelijk een te hoge licentie (H) gekregen, en eindigde net als vorig jaar onderaan, met slechts 2 punten (dat moet volgend jaar echt naar een I of J licentie).  Opvallend was ook dat nieuwkomers in het oliebollentoernooi Jan & Henk met maar liefst 20 punten winnaar werden in poule A. Ze speelden natuurlijk fantastisch, maar misschien hebben ze een iets te lage licentie (J) gekregen.

Klik op het midden van het plaatje om de diashow te starten. Klik in een hoek voor de fullscreen optie of om te downloaden.

De bovenste vier van elke poule gingen door naar de volgende ronde. Onder het kopje “Einduitslag’ hieronder zijn de resultaten van de vervolgrondes te zien van de 16 dubbels die na half twaalf door mochten spelen. De dubbels Jan & Henk (SHOT) en Luc & Wouter (Rhenus) hielden de eerste twee vervolgrondes stand maar moesten in de 3e ronde toch hun meerdere erkennen in respectievelijk Marijn & Baira (SHOT) en Adriaan & Gerben (Rhenus). De finalewedstrijd werd als enige als ‘best of three’ gespeeld. Beide dubbels hadden de G licentie, dus ze hoefden elkaar niet voor te geven. In de spannende finale onder leiding van scheidsrechter Ric de Vos wisten Marijn & Baira in de 3e game met 21-18 te winnen van Adriaan & Gerben. Vorig jaar eindigde dit Rhenus-team ook op de tweede plaats. Ze zullen het dus volgend jaar weer moeten proberen.

Bijzonder duo: Ric & Erwin

Een bijzonder duo dit jaar vormde Ric de Vos en oud-lid Erwin te Boekhorst. Zoals we weten speelt Erwin na een ernstig motorongeluk in 2017 in een rolstoel. Erwin speelt bij zijn huidige vereniging Swift (Deventer) weer competitie en traint zelfs op Papendal. Voor Ric was het nieuw om met een rolstoelspeler te dubbelen, dus dat was wel even wennen. We hadden dit team een F-licentie gegeven (~2e klas), dus best wel pittig, maar Ric & Erwin werden verdienstelijk 2e in hun poule, overleefden de eerste vervolgronde, maar moesten daarna toch hun meerdere erkennen in het latere finalistendubbel Adriaan & Gerben. Erwin, we gaan er vanuit dat je er volgend jaar weer bij zal zijn!  

Einduitslag

Oudjaarsdubbel 2019 einduitslag

Afsluiting

Rond één uur konden Kees en Joop de prijzen aan de finalisten uitreiken. Het was zoals altijd weer een heel gezellige avond geweest, met oliebollen en andere snacks.  Ellen en Thijs hebben net als in voorgaande jaren op voortreffelijke wijze de bar verzorgd en kregen een kleine attentie en een wel verdiend applaus van de aanwezigen. Jan Ploeg heeft foto’s gemaakt waarvan er enkele in deze Nieuwsbrief opgenomen zijn, maar verder ook op de website te zien zijn. Als organisatie kijken we tevreden terug op een geslaagd toernooi, en we hopen dat iedereen er volgend jaar weer bij zal zijn. Noteer alvast de datum in je agenda. Aangezien Eerste Kerstdag op de laatste vrijdag van het jaar valt, houden we het Oliebollentoernooi op vrijdag 18 december 2020!

Kees Moers en Joop van Raaij