Oudjaarsdubbel-toernooi ofwel Oliebollen-toernooi

Vrijdag 30 december was het zover, na twee jaar afgelast te zijn vanwege corona kon het jaarlijkse SHOT Oliebollentoernooi weer gespeeld worden. 29 Dubbels strijden om de hoogtste eer.

Iedereen heeft er duidelijk zin in. Het dubbeltoernooi is bedoeld voor leden, oud-leden, en spelers van bevriende verenigingen. Zo zijn er dit jaar maar liefst 5 dubbels van ttv Ede (voorheen BIT) en ook het SVE-team van Folkert Schuurman en Jan Braat is zoals altijd weer present. Ook zijn er diverse combinaties van SHOT-leden met oud-SHOT-leden en met gasten. Dit jaar helaas geen teams van Rhenus, SKF of Kracht en Vriendschap. Al met al een deelnemersveld van 58 spelers die tezamen met 15-20 belangstellenden er een heel gezellige avond van maken.

De spelers hebben zelf hun speelklasse en/of speelsterkte aangegeven. Onze deskundigen hebben hier nog wel een check op uitgevoerd (Johan Frederiks en Ric de Vos, dank hiervoor!). Vervolgens is per dubbel de gemiddelde speelklasse/speelsterkte berekend en zijn aan deze gemiddelden licenties toegekend, conform de classificatie bij het Wiltschut voorgift toernooi. Bij de opening van het toernooi geeft Kees een opsomming van de bijzondere spelregels van dit toernooi. Er wordt gespeeld in 5 poules. De toegekende licenties lopen van D en E tot K (~’7e klas’), dus een maximaal verschil van 7 licenties. Het grootste verschil tussen dubbels binnen onze poules blijkt echter 6 licenties, maar dat betekent toch dat het hoogste team maar liefst 16 punten moet voorgeven! Bij verschillen van 5, 4, 3, 2 of 1 licentie moet respectievelijk 14, 12, 10, 8 of 5 punten voorgegeven worden.

In de tabel hieronder is per dubbel de toegewezen licentie en per poule het aantal behaalde punten vermeld. Per wedstrijd van 2 games tot 21 (game eindigt altijd bij 21) kunnen 4 punten verdeeld worden (2 gewonnen games en <35 punten tegen, levert 4 punten op; 2 gewonnen games en 35 of meer punten tegen betekent 3 punten en 1 punt voor de tegenstander; beide dubbels een gewonnen game levert beide dubbels 2 punten op). Als we naar de behaalde punten kijken dan hebben Jaap en Jorik het toch wel zwaar gehad in hun poule E, evenals Bert en Anneke in poule D, en Berend en Fokko in poule B. De meeste dubbels zijn echter behoorlijk aan elkaar gewaagd, en lijken dus een passende licentie gekregen te hebben. In poule A eindigen zelfs drie dubbels met 9 punten, die alle drie om de 3e plaats strijden. Onderlinge wedstrijduitslagen geeft geen uitkomst. Dan moet Kees maar alle punten tellen, en blijkt dat Marcel & Hung net iets gunstiger uitkomen dan André & Guus en Narda & Wilco. Tja, dat is even slikken!

De bovenste drie van elke poule gaan door naar de volgende ronde. In tabel ‘Oudjaarsdubbel – Oliebollentoernooi 2022 – Einduitslag’ zijn de resultaten van de vervolgrondes te zien van de 15 dubbels die na pakweg half twaalf door mochten spelen. Na de kwartfinales blijven 2 teams van ttv Ede en 2 teams van SHOT over. In de halve finales wint Helma & Jeroen van Jan & David, en Wim & Frank van Owen en Sietse. De finalewedstrijd wordt als enige als ‘best of three’ gespeeld. Wim & Frank (ttv Ede) moeten Helma & Jeroen 5 punten voorgeven, en dat blijkt net iets teveel. In twee games moeten zij in Helma & Jeroen hun meerdere erkennen (21-15 en 21-18). Gefeliciteerd Helma & Jeroen!

Rond half twee kunnen Kees en Joop de prijzen aan de finalisten uitreiken. Het is zoals altijd weer een heel gezellige avond geweest. Ellen en Thijs hebben net als in voorgaande jaren op voortreffelijke wijze de bar verzorgd en krijgen een kleine attentie en een welverdiend applaus van de aanwezigen.

Dit jaar is ook de bijnaam van het Oudjaarsdubbel, n.l. het Oliebollentoernooi, weer volledig eer aangedaan. Voor het eerst in vele jaren zijn de oliebollen weer gebakken door een SHOT-lid en wel door Henk Nijveld. Henk heeft tegen de 300 oliebollen gebakken en schat in dat er best wel wat over zullen blijven. Niet dus! De bollen zijn zo heerlijk dat voor het einde van de avond alles op is. Bedankt, Henk! De organisatie hoopt stilletjes dat hiermee een traditie in ere hersteld is.

Wij kijken heel tevreden terug op een geslaagd toernooi, en we hopen dat iedereen er volgend jaar weer bij zal zijn. Noteer alvast de datum in je agenda: vrijdag 29 december 2023!

Kees Moers en Joop van Raaij