Oudjaarsdubbel 2018

Vrijdag 28 december j.l. streden 26 dubbels om de hoogste eer in het jaarlijkse SHOT Oliebollentoernooi. Dit dubbeltoernooi is bedoeld voor leden, oud-leden, en spelers van bevriende verenigingen. Zo waren er dit jaar maar liefst vier dubbels van Rhenus, twee dubbels van BIT, en een dubbel van SVE uit Utrecht. Ook waren er diverse dubbelcombinaties van SHOT met BIT, SKF, en ttv Maarn. Het deelnemersveld bestond uit 30 leden, 4 oud-leden en 18 spelers van bevriende verenigingen. Naast deze 52 spelers, hebben ook 15-20 belangstellenden gezorgd voor verdere verhoging van de gezelligheid.

Indeling en voorgiften

De 26 dubbels waren vooraf op licentie beoordeeld. Hiertoe hebben wij als organisatie advies ingewonnen bij de technische staf van de vereniging, maar ook is gekeken naar de poule-resultaten van voorgaande jaren, indien van toepassing. Bij de opening van het toernooi herinnerde Kees aan de bijzondere spelregels van dit toernooi en maakte hij de poule-indelingen bekend. Helaas hadden twee dubbels zich vanwege onvoorziene omstandigheden moeten terugtrekken (een team van BIT en een van SKF). Twee spelers uit twee andere dubbels moesten ook afhaken, maar door de invallers Jeroen van Schoonhoven en Lau Simonse konden beide dubbels toch mee doen. De 26 dubbels waren verdeeld over 2 poules van 7 en 2 poules van 6. De toegekende licenties liepen van B tot I. Het was enige tijd geleden dat we een B-licentie verstrekt hebben, maar dat komt omdat dit jaar tot ons grote genoegen oud-lid Henk van Spanje meespeelde die zelf op een dikke A licentie ingeschat moet worden (1e divisie niveau). Het grootste verschil tussen dubbels binnen poules was 6 licenties, en dat betekende dat het hoogste team dan maar liefst 16 punten moest voorgeven! Bij verschillen van 5, 4, 3, 2 of 1 licentie moest respectievelijk 14, 12,10, 8 of 5 punten voorgegeven worden.

Klik op het midden van het plaatje om de diashow te starten. Klik in een hoek voor de fullscreen optie of om te downloaden.

Puntentelling

In bijgaande eerste tabel is per dubbel en per poule het aantal behaalde punten in de poule-fase gegeven. Per wedstrijd van 2 games tot 21 (game eindigde altijd bij 21) konden 4 punten verdeeld worden (2 gewonnen games en <35 punten tegen, leverde 4 punten op; 2 gewonnen games en 35 of meer punten tegen betekende 3 punten en 1 punt voor de tegenstander; beide dubbels een gewonnen game levert beide dubbels 2 punten op). Als we naar de behaalde punten kijken dan waren de meeste dubbels behoorlijk aan elkaar gewaagd, en hadden dus een passende licentie gehad. Enkele dubbels hadden misschien een iets te hoge licentie gekregen (zoals Gertjan & Joop en Folkert & Jan) en kwamen niet verder dan 2 punten, en andere dubbels ontvingen misschien een iets te hoge licentie, zoals de Rhenus dubbels die in de poules 80% of meer van de maximaal te behalen punten binnenhaalden.

Vervolgrondes

De bovenste vier van elke poule gingen door naar de volgende ronde. Alleen in poule A moesten de uitslagen wat beter bekeken worden, want de teams Jan & Bao (ITN) en Erik & Eric streden beide om de vierde plaats met 12 punten. Ook onderling was er geen verschil in punten (2-2), maar bij de game-punten bleek een licht voordeel voor Erik & Eric. In bijgaande tweede tabel zijn de resultaten van de vervolgrondes te zien van deze 16 dubbels die na half twaalf door mochten spelen. De dubbels Baira & Odgerel en Remco & Joost (ITN) hielden de eerste twee vervolgrondes stand maar moesten in de 3e ronde toch hun meerdere erkennen in respectievelijk Gerben & Adriaan (Rhenus) en Herman & Sytse. De finale-wedstrijd werd als enige als best of three gespeeld. Beide dubbels hebben de E licentie, dus hoefden ze elkaar niet voor te geven. In de spannende finale onder leiding van scheidsrechter Johan van der Pol wisten oud-lid Herman & Sytse in de 3e game met 21-18 te winnen van Gerben & Adriaan (Rhenus). Gefeliciteerd, heren!

Einduitslag

Winnaars en verliezers van de finale Oudjaarsdubbel 2018

Gezellige avond

Rond één uur konden Kees en Joop de prijzen aan de finalisten uitreiken. Het was zoals altijd weer een heel gezellige avond geweest, met oliebollen en andere snacks. Ellen en Thijs de Vos hebben net zoals in voorgaande jaren op voortreffelijke wijze de bar verzorgd en kregen een kleine attentie en een verdiend applaus van de aanwezigen. Jan Ploeg heeft mooie foto’s gemaakt die op de website te zien zijn en een goede impressie geven van de avond. Als organisatie kijken we tevreden terug op een geslaagd toernooi, en we hopen dat iedereen er volgend jaar weer bij zal zijn.

Kees Moers en Joop van Raaij