NTTB Masters: het toernooi

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus werd samen met de NTTB de Masters georganiseerd. Zaterdag werden de Jeugdmasters gespeeld en zaterdagmiddag en zondag de Masters voor heren en dames.

De meisjes Masters

Op zaterdagochtend om 10:00 uur begonnen 6 meisjes een zeskamp. Bij de meisjes won Jitte de Klerk van TTV Rijnsoever alle wedstrijden en haalde dus de maximale 10 punten binnen. Lynn Schijven (Tios ’51) werd tweede met 8 punten en Nienke (Trias) kwam met 7 punten op de derde plaats.

Jitte de Klerk (foto Rob de Ruiter The Picture of Tabletennis

Jongens Masters

Ook bij de jongens werd een zeskamp gespeeld. En de jongens maakten er een spannende ochtend van. Mads Oomen (Scylla) en Teun Salentijn (Hilversum) wonnen uiteindelijk beiden 4 wedstrijden. Op gewonnen games trok Mads Oomen de titel naar zich toe. Teun Salentijn werd dus 2e en op plaats 3 eindigde Djen Bakx (Taverzo).

Mads Oomen jongens Masters 2022
Mads Oomen (foto Rob de Ruiter The Picture of Tabletennis)

Voorrondes Heren en Dames Masters

Nadat de winnaars bij de meisjes en jongens bekend waren, was het de beurt aan de heren en de dames. Op zaterdagmiddag speelden zij in poules om deelname aan het hoofdtoernooi op zondag. De 4 best geplaatste deelnemers aan zowel de heren als dames Masters werden “direct” geplaatst voor het hoofdtoernooi. De overige 12 plekken werden bepaald door de voorrondes op zaterdagmiddag.

Xijin Zheng Masters 2022
Xijin Zheng (foto Rob de Ruiter The Picture of Tabletennis)

Eén van de deelnemers in de voorrondes was Xijin Zheng. We kennen haar bij Shot omdat ze kort lid is geweest en we haar af en toe nog wel eens met haar broertje Max, een van onze jeugdleden, in onze zaal zien spelen. Xijin werd 2e in haar poule en mocht daardoor meedoen aan het hoofdtoernooi bij de dames op zondag, waar ze in de achtste finales werd uitgeschakeld.

Uiteindelijk waren de voorrondes op zaterdagavond om 20:00 ten einde.

Hoofdtoernooi: de Masters

Op zondag werd bij de Dames en de Heren een knock-out toernooi gespeeld, startend met 16 dames en 16 heren. Om 10:00 uur werd gestart met de achtste finales van de dames gevolgd door de heren. Uiteindelijk leidde dat tot de dames- en herenfinale aan het eind van de middag.

Verrassing bij de Dames: Tanja Helle houdt Shuohan Men af van de titel

Bij de dames was Shuohan Men de gedoodverfde kandidaat voor de titel. En als ze een slechte dag zou hebben, dan zouden Sanne de Hoop of Dobrila Jorguseska wellicht kunnen winnen. Het liep anders. Dobrila Jorguseska werd al in de kwartfinales uitgeschakeld door Shot-bekende Tali Cohen.

Tali Cohen
Tali Cohen (foto Rob de Ruiter The Picture of Tabletennis)

Tali Cohen moest het daarna in de halve finale afleggen tegen Shuohan Men. Sanne de Hoop, als 2e geplaatst, verloor in de halve finale van Tanja Helle, zodat de verwachtte finale (Shuohan Men tegen De Hoop) er niet kwam.

In de finale trad Shuohan Men dus aan tegen Tanja Helle. Het werd vanaf de start een complete verrassing. Tanja Helle wint 3 sets, voordat Shuohan Men een set wint. Met een 3-1 stand voor Tanja Helle dacht het publiek nog even dat Shuohan Men nu wel voldoende wakker geschud was. Maar het kwam er niet van. Ook 5e set ging naar Tanja Helle die de Dames Masters titel daarmee binnenhaalde.

Tanja Helle laatste punt Masters 2022
Tanja Hella wint van Shuohan Men (foto Rob de Ruiter The Picture of Tabletennis)

Laurens Tromer haalt 5e Masterstitel binnen

De heren Masters. Zou het Laurens Tromer lukken om in het rijtje Cor de Buy, Bert van der Helm, Nico van Slobbe, Paul Haldan en Trinko Keen aan te sluiten als “veel-winnaar” van de Masters. Tromer had de titel al 4 keer gewonnen, waarvan de laatste 3 edities op rij. Hij maakte zijn favorietenrol waar, ook al was het in de finale best spannend. Het jonge talent Gabrielius Camara (Taverzo) was de tegenstander in de finale. Gabrielius schakelde in de kwartfinale de als tweede geplaatste Kas van Oost uit.

Nadat Tromer de eerste set won, trok Camara set nr. 2 en 3 naar zich toe. Bij een 1-2 stand, maakt Tromer het weer gelijk tot 2-2. Dan wint Camara de 5e set en neemt een 2-3 voorsprong. Zou de Masterstitel dan ook bij de heren niet naar de gedoodverfde favoriet gaan? Tromer is echter niet van zijn stuk gebracht en beslist het toernooi in zijn voordeel door de laatste twee sets te winnen.

Laurens Tromer Masters 2022
Laurens Tromer (foto Rob de Ruiter The Picture of Tabletennis)

Na twee dagen toptafeltennis in Wageningen waren de “Masters” dus bekend. Jitte de Klerk en Mads Oomen bij de junioren en Laurens Tromer en Tanja Helle bij de heren resp. dames.

Masters 2022 Dames en Heren winnaars
Tanja Helle en Laurens Tromer, de Masters 2022 (foto Rob de Ruiter The Picture of Tabletennis)