Op zondag 11 juni en 25 juni vond bij Ric de Vos en Ellen het Italiaanse diner plaats. Wat in het vat zit verzuurt niet. Zo blijkt maar weer.

Tijdens de Shot-veiling in het najaar van 2021 bood Ric aan om een Italiaans diner te organiseren. En dat was natuurlijk erg gewild. Het duurde even, maar dan krijg je wel wat……
Bella Italia
Italiaanser kon het niet. Een mooie zondagmiddag/avond 32 graden. In het begin van de middag de Italiaanse overheersing op de TT van Assen aanschouwen (op TV) en daarna gezellig eten en drinken met een fijne groep tafelgenoten. En dat niet in het land der Azzuri, maar gewoon in Wageningen Noord-West. Ric en Ellen krijgen het voor elkaar.
Due sessioni


Twee Johannen (Frederiks en Van de Pol), Linda, Steef, Els, Anneke Rot, Laurens, Jan, Catrin, Joop, Annelies, Wim Vermeulen, Henny, Erik van Wijngaarden, Marit, Frans, Alex, Sytse, Sietse, Roland en Helma waren de gelukkigen. En Anneke Smidt, maar die bleek spoorloos. Waarschijnlijk ergens lekker in het zonnetje: Dolce far niente.
Omdat er zoveel mensen op dit diner geboden hadden, moesten Ric en Ellen twee keer aan de bak. De groep werd in 2-en gedeeld. Onderstaand een verslag van de tweede sessie op 25 juni.
Aperitivo
Het was de warmste zondag (tot nog toe) in 2023. Dik 32 graden. Maar in de tuin van de familie de Vos (en die van de buren) was het goed toeven. Het aperitief bestond uit heerlijke olijven, zongedroogde tomaatjes en heerlijke Prosecco. Even lekker bijpraten. Over de vakantie van Joop en Annelies aan de Loire. En over het inburgeringsexamen dat Alex heeft gehaald. De vakantie van Jan en Catrin in Roemenië. Johan van de Pol die enthousiast nu definitief een go heeft voor zijn traject van een maagverkleining.
Antipasti

Toen werd het tijd om aan tafel te gaan. De rosé, witte wijn, rode wijn en heerlijk fris water met limoen stond al op tafel. En uit de keuken toverden Ric en Ellen een heerlijke mix van bruschetta: Bruschetta mescolare. Een bruschetta met tomaat en basilicum. Eentje met aubergine en geitenkaas. En nog eentje met parmaham en mozzarella. Overheerlijk. Tijdens de antipasti kwamen de gesprekken aardig op gang. Over Sietses huis dat ondanks de hitte nog steeds koel is, bijvoorbeeld.
Primi piatti
In hoeveel smaken kun je “penne” opdienen? Nou, in ieder geval in 4 smaken. Ineens werd de tafel gevuld met Penne all’arrabiata (pittig), Penne al forno (penne met groenten, kaas en gehakt uit de oven), Penne peperonata (paprika) en een variant met gehaktballetjes. Alle varianten werden met groot enthousiasme verorberd.

Secundo piatti
Heel even ontstond er paniek toen de kookwekker ging en onze kok Ric uitriep: “de wekker gaat en ik weet niet meer waarvoor……” De paniek bij de tafelgasten was maar van korte duur, want de Risotto con melanzane (aubergine) e formaggio di capra (geitenkaas) en de Toscaanse kip (Pollo Toscano) smaakten geweldig, ook dankzij de bijgerechten (contorni): fagiolini al pomodori en patate arrosto.


Dolce
En als je dan denkt dat het hoogtepunt bereikt is, verschijnt er een overheerlijke zomerse Tiramisu op tafel. In deze zomerse variant overheerste de gebruikelijke chocolade niet. Sterker nog, die was niet aanwezig maar vervangen door aardbeien en blauwe bessen: Tiramisu alla fragole e mirtilli.
Beretto da notta
Chocolaatjes, thee, koffie, en als slaapmutsje een Amaretto, Limoncello of Sambuca maakten deze Serata Italiana helemaal compleet.
Toen iedereen huiswaarts ging, was de avond al lang ingevallen over Wageningen Noord-West.
Molte grazie a Ellena e Riccardo per questa sensazione cullinaria!
