Interlands bij Shot

Op dinsdag 21 november was het dan zover. De interland wedstrijden Nederland-Estland en Nederland-Kroatië werden gespeeld in ons verenigingsgebouw.

De voorbereidingen waren al een paar weken daarvoor gestart, maar in het weekend voorafgaande aan de interlands werd er daadwerkelijk gestart met de ombouw-werkzaamheden van ons gebouw. Er werden tribunes geleend bij Sethone, er werd nog een tweede tribune ontdekt in de oude Olympiahal. De vloer werd beschermd, de bar werd voorbereid. Schoongemaakt, opgeruimd etc. etc. Uiteindelijk ontstond er een heuse Shot-arena.

Zaal met tribunes voor de interlands bij Shot Wageningen

Stilte voor de storm?

Zowel de Nederlandse als de teams uit Estland en Kroatië arriveerden al op maandag. Vanaf maandagmiddag vonden er trainingen plaats. Ook op dinsdagochtend werden nog trainingen afgewerkt en dinsdagmiddag was er rust in de zaal. Stilte voor de storm? We hadden absoluut geen idee hoeveel bezoek we zouden kunnen verwachten die avond. De schattingen liepen uiteen van 100 tot meer dan 400. Uiteindelijk zullen er op het drukste moment van de avond 200 mensen aanwezig zijn geweest. En iedereen was het erover eens: dat was precies goed zo. Als er nog eens 100 extra bezoekers waren geweest, was het minder comfortabel geweest.

Veel tafeltennisverenigingen uit de omgeving kwamen met een aantal leden langs. Maar ook vele bestuurders van NTTB en de afdeling Gelre. Veel leden en oud-leden van Shot. Sponsoren. En natuurlijk de ambassadeur van Kroatië. En de wedstrijden waren niet alleen in onze zaal te bekijken. Ook via internet en TV Rijnstreek waren de verrichtingen van onze Nederlandse teams te zien.

De heren-wedstrijd

Dan naar de wedstrijden. Het mannenteam maakte korte metten met de heren uit Estland. Met een snelle 3-0 overwinning plaatste het team zich voor de 2e ronde van het Europees Kampioenschap.

Ewout Oostwouder, de Nederlands kampioen, won zonder moeite van de jonge Maksim Vuhka, de nummer 1104 op de ITTF-wereldranglijst (11-1, 11-6 en 11-2). Daarna maakte Laurens Tromer een moeizame start tegen Aleksandr Smirnov. De speler/coach van Estland begon zeer sterk en won de eerste game, maar Tromer herstelde zich snel en en won de volgende 3 games (7-11, 12-10, 11-7, 11-6), waardoor Nederland op 2-0 voorsprong kwam. Rajko Gommers moest het 3e punt binnenhalen en deed dat overtuigend. Aleksandr Lusin die zeer verdedigend bleek te spelen was niet opgewassen tegen de Nederlander die bij het Belgische Soka Hoboken speelt. Rajko gaf geen game weg en won overtuigend (11-7, 11-9 en 11-6). De winst en de eerste plek in de poule was binnen. Nu wacht de tweede ronde die begin 2019 wordt gespeeld. Als ook de tweede ronde wordt overleeft, wacht de eindronde tijdens het EK in Nantes in september 2019.

Het hoogtepunt van de avond: de dames-wedstrijd

Tijdens de heren-wedstrijd was de zaal aardig volgelopen. Toen om 8 uur ’s avonds de volksliederen voor de tweede keer klonken was de zaal gezellig vol. De dames van TeamNL maakten, onder leiding van Marcel Kraa een beste start. Britt Eerland moest het opnemen tegen Yuan Tian. De verschillen waren klein, maar toch werden de games iedere keer door Britt gewonnen (12-10, 11-9 en 11-7).

De tweede wedstrijd was misschien wel de wedstrijd van de avond. Twee verstokte verdedigers namen het tegen elkaar op. Li Jie tegen Ivana Malobabic. Wat het publiek hoopte, werd geleverd. Een prachtige wedstrijd. Nadat Li Jie de eerste game won, kwam de Kroatische verdedigster terug tot 1-1. In de derde game moest de scheidsrechter ingrijpen met de bekende tijdregel. Dat leverde direct snellere rally’s op en Li Jie profiteerde daarvan. De derde en vierde game gingen naar Nederland en de voorsprong werden 2-0.

Kim Vermaas overleeft drie matchpoints

Aan Kim Vermaas de taak om het ontbrekende derde punt binnen te halen. Kim speelde tegen Mateja Jeger, de nummer 88 van de wereld. De eerste game pakte Kim met 11-8 en ook de tweede game werd met die cijfers binnengehaald. Maar toen kwam Matea Jeger goed terug en zette haar achterstand in de twee daarop volgende games om in een gelijkspel. Het werd 2-2 in games en Kim moest in de vijfde game hard werken. De Kroatische kwam met 7-10 voor. Maar Kim overleefde de drie matchpoints en won alsnog de ontbrekende game met 12-10. 3-0 voor Nederland. Dit betekent dat de dames eerste worden in hun poule en meteen zijn geplaatst voor de eindronde van het EK in september 2019 in Nantes.

Nederlands damesteam haalt de overwinning binnen.

De vele vrijwilligers van onze vereniging hebben er samen een mooie Shot-promotie van gemaakt. Er verschenen artikelen in de Wageningse krantjes, een groot artikel in de Gelderlander en op vele websites van omliggende verenigingen werden de interlands aangeprezen. Er kwamen veel mensen op de interlands af. Het werd een gezellige avond en Shot liet zich van zijn beste kant zien. Iedereen ontzettend bedankt voor alle werkzaamheden!

Voor diegenen die naar de opnames wil kijken:

De hele avond

Deel-opnames van de afzonderlijke wedstrijden (Youtube-kanaal NTTB)