Hammertime!

Ed Graumans en Erik van Wijngaarden zijn onlangs op een zondag met Wim van Breenen en Henk van Spanje meegegaan naar een competitiewedstrijd in de 2e Bundesliga van Bad Hamm. Het team dat gecoacht wordt door Wim en Henk speelde die dag tegen Keulen. Een wedstrijd in de 2e Bundesliga.

Vroeg op

Het is zondagochtend, 31 oktober. Vannacht is de klok teruggezet en dat komt mooi uit, want al om 9:00 vertrekken we vanaf SHOT richting Bad Hamm. Ed en ik mogen mee met de twee coaches van Bad Hamm, Wim van Breenen en Henk van Spanje, onder het motto ‘ik zeg niet wat we gaan doen, maar neem je batje maar niet mee’. Rond elven komen we aan in de grote sporthal van het plaatselijk gymnasium. Toch passen er maar twee tafeltennistafels in. Het niveau wordt vast hoog.

Niveauverschil met Nederland is erg groot

Om 13:00 begint het 2. Bundesligaduel tussen het eerste uit Keulen en Bad Hamm. Omdat we zo vroeg zijn kunnen we ook de intensieve warming up van ‘Die Hammer’ meemaken. Wat een niveau. Ik dacht dat de 2. Bundesliga een klasse sterker zou zijn dan de eredivisie, maar ik vergiste me, het is twee klassen sterker! Neem bijvoorbeeld de Engelse international Sam Walker (#98 op de wereldranglijst) of de Fransman Damien Elois, tweevoudig winnaar van het brons bij de top 12. En wat te denken van Tobias Hippler en Gerrit Engemann uit het Duitse U23-team. Een andere opvallende speler is de Belg Laurens Devos (zie foto), die vanwege hemiplegie in de kategorie C9 aan de Paralympische spelen mocht deelnemen en inmiddels tweevoudig Olympisch kampioen is (als 21-jarige). Tot slot nog de Hammer publiekslieveling Florian Bluhm: de beste (lange noppen) verdediger van Duitsland. Zijn partij tegen Walker, later die middag, is een bizar goed hoogtepunt van de wedstrijd.

Hoe je Wim en Henk uit elkaar kunt houden

Als het richting 13:00 loopt komt het publiek binnendruppelen, waaronder veel supporters met levenservaring. Achter ons zitten Waldorf en Statler. Waldorf legt Statler geduldig uit hoe je van Breenen en van Spanje gemakkelijk uit elkaar kunt houden. Even verderop in de hal hebben hun vrouwen een tafeltje met lekkernijen. Frau Waldorf heeft heerlijke appeltaart gebakken, die we wegsmikkelen, terwijl de ene na de andere wereldbal wordt geslagen. Zo wordt een in Nederland verregende zondag de beste dag van de week. Voor Wim en Henk is het wat minder: in een redelijk gelijkopgaande strijd wordt Bad Hamm verslagen met 6-2, terwijl ze in de bekercompetitie nog van Keulen hadden gewonnen.

Wil je ook eens van echt toptafeltennis genieten, lekkere Apfeltorte mit Sahne eten, de beste plek in het publiek hebben, gratis toegang krijgen en thuisgebracht worden door topcoaches, die het (indien nodig) allemaal voor je uitleggen, ga dan vooral ook eens mee met Henk en Wim. Houd er wel rekening mee dat bij thuiskomst het verschil tussen jou en de wereldtop nog groter zal blijken te zijn geworden.

Liebe Grüβe, Erik van Wijngaarden

Naschrift redactie

Om een indruk te krijgen van het niveau en de sfeer kun je de volgende video’s eens bekijken. Ze zijn van de wedstrijd die Bad Hamm (weliswaar een uitwedstrrijd) speelde op 17 oktober tegen TTC Jülich, de club waar o.a. Trinko Keen vroeger speelde.

TTC Jülich – Bad Hamm, tafel 1

TTC Jülich – Bad Hamm, tafel 2
(tip: kijk eens naar de wedstrijd tussen Ewout Oostwouder en Florian Blum, die start in de video op 56 minuten) of de wedstrijd tussen Laurens Devos en Florian Blum, die start in die video op 2 uur, 26 minuten en 48 seconden)