André van Wijk nieuwe clubkampioen!

Op zondag 22 mei 2022 is André van Wijk de nieuwe clubkampioen bij de seniorleden geworden. André bleef de hele dag ongeslagen, zowel tijdens de voorronde als in de sterkste A-poule, en wist uiteindelijk ook de finale op overtuigende wijze te winnen (3-0) en het stokje over te nemen, en daarmee de wisselbeker af te pakken, van regerend kampioen Hans van Geffen. Gefeliciteerd, André!

Voor dit 60e clubkampioenschap van Shot (in 2020 kon wegens covid-19 restricties geen kampioenschap georganiseerd worden) hadden zich maar liefst 26 mensen aangemeld: een goede opkomst met een mooie vertegenwoordiging van alle speelniveaus: van beginners tot ‘ouwe’ rotten in het vak, en van jong volwassene tot echte senioren. Hans was kampioen in 2021 en had de hoogste rating, dus hij had de beste papieren om de grote wisselbeker (weer) te winnen. Maar het zouden de echte Shot-clubkampioenschappen niet zijn zonder allerlei verrassingen!

Voorronde

In de eerste ronde waren de spelers verdeeld over 8 groepen van 3 of 4 spelers, volgens de NTTB ELO-ranking (http://www.nttb-ranglijsten.nl/ranking.php?p=1), waarvan de winnaar zou doorgaan in de hoogste A-poule, nummer 2 naar de middelste B-poule en de nummers 3 en 4 naar de laagste C-poule. Om tijd te besparen werd in deze voorronde gespeeld voor de best-of-three. Dat deze ELO-rating ook niet alles zegt, bleek al meteen in deze voorronde: Sietse won toch wel verrassend van de hoger geplaatste Ed, Roland van Jan van den Ham en, na een lange strijd, verdediger Wilco van verdediger Andre Snoek.

Poule-ronde

In de daaropvolgende poule-ronde bestonden de A- en B-poule elk uit 2 groepen van 4 spelers, en de C-poule uit 2 groepen van 5 spelers. De nummers 1 en 2 uit elke sub-poule zouden doorgaan naar de kruisfinales. Er werd nu gewoon gespeeld voor de best-of-five. In de ene helft van de A-poule moest favoriet Hans het opnemen tegen Sietse, Anatolj en Jeroen, die vorig jaar derde was geworden. Hans en Jeroen werden zoals verwacht 1e en 2e in deze groep, maar Hans moest er net als vorig jaar weer hard tegenaan om Jeroen de baas te blijven. Op de tafel ernaast moesten André van Wijk en Alex hun best doen om Johan van de Pol en Wilco van zich af te schudden; hier waren verder ook geen echte verrassingen, behalve misschien dat niet Alex maar de lager-geplaatste André 1e werd in deze groep. In de halve finale won Hans vervolgens overtuigend van Alex (3-0) en André met iets meer moeite van Jeroen (3-1). En daarmee stonden Hans en André, net als vorig jaar, tegenover elkaar in de A-finale.

In de B-poule had Ed na zijn onverwachte verlies in de voorronde niet zo heel veel moeite om 1e te worden in zijn groep van de B-poule; Marijn werd hier heel netjes 2e ten koste van Erik van Wijngaarden en Job. Op de parallel tafel van deze B-poule was het André Snoek die naar verwachting 1e werd in zijn groep, vóór Shoyo (2e), Joop en Roland. In de halve finale kreeg Marijn vervolgens geen goed vat op de vaste verdediging van André (0-3). Ed en Shoyo waren daarentegen goed aan elkaar gewaagd en na een spannende strijd (11-13, 13-11, 3-11, 11-4 en 9-11) moest Ed uiteindelijk zijn hoofd buigen. Dus mochten Shoyo en Andre Snoek weer tegen elkaar spelen, nu in de B-finale.

De C-poule bestond uit 2 groepen van ieder 5 spelers. In de ene groep verloor Helma haar eerste wedstrijd net aan van Ro (10-12 in de 5e set) en vervolgens van Natascha, terwijl Ro in de laatste wedstrijd verrassend won van Natascha. Daarmee werd Ro heel netjes 1e en Natascha 2e in deze groep, ten koste van achtereenvolgens Helma, Erik en Rijk Jan. In de andere groep van de C-poule was het Jan die al zijn partijen wist te winnen en werd Mustafa netjes 2e, vóór Owen, Yutong en Olivier. De halve finale tussen Jan en Natascha werd zeer spannend, waarbij Jan met 12-14 in de 5e set toch het onderspit moest delven. In de andere halve finale stond Ro tegenover Mustafa. Maar Ro bleek al zijn kruid verschoten te hebben en moest snel zijn meerdere erkennen in Mustafa (3-0). En aldus mochten Natascha en Mustafa de C-finale beslissen.

Vervolgens werd de zaal in gereedheid gebracht met officiële telborden en speelveldafscheidingen voor de drie finales. Deze werden dit keer tegelijkertijd gespeeld. Inmiddels waren er ook een aantal toeschouwers binnengedruppeld om deze finales te aanschouwen, dus de 6 finalisten wisten zich bekeken door een groot en enthousiast publiek.

De finales

De C-finale tussen Natascha en Mustafa werd geleid door scheidsrechter Erik Simons. De 1e en 2e set gingen zeer gelijk op, waarbij Natascha toch net 2 keer achter het net viste: 10-12 en 13-15. In de 3e set was de weerstand van Natascha gebroken (6-11) en daarmee werd nieuwkomer Mustafa clubkampioen 2022 in de C-poule. Gefeliciteerd Mustafa, heel knap gedaan!

De B-poule finale, onder de bezielende leiding van Jan van den Ham, werd een spannende en lange strijd tussen ouwe rot Andre Snoek en de jonge student Shoyo. Waar de schijnbaar nimmer vermoeide Andre met zijn taaie verdediging en gepatenteerde “backhand” de confrontatie in de poule-ronde met 3-1 van Shoyo won, bleek deze student snel geleerd te hebben. Met bekeken en rustige topspinballen, waarbij de backhand van Andre zorgvuldig werd ontweken, wachtte Shoyo op de goede bal om Andre’s verdediging te kunnen doorbreken met een goed geplaatste en snelle topspinbal. Het werden veelal lange en mooi rally’s en spannende sets, waarin Andre langzamerhand steeds meer vermoeid raakte om de aanvalsballen van Shoyo terug te brengen. Uiteindelijk was het Shoyo die deze finale met 3-1 wist te winnen (9-11, 11-6, 12-10 en 12-8) en zich daarmee clubkampioen 2022 van de B-poule mocht noemen. Gefeliciteerd Shoyo!

Bij de A-finale tussen André van Wijk en Hans van Geffen wilde Erik van Wijngaarden heel graag de scheidsrechter zijn, want zoals hij zelf aangaf “dan kan ik tenminste ook een keer aan een A-finale meedoen”. Deze A-finale werd een hoogstaande titanenstrijd tussen aanvaller Hans en verdediger André, waarbij (bijna) iedereen verwachtte dat Hans net als vorig jaar weer zou gaan winnen. Maar André was deze dag echt in bloedvorm en zijn stugge verdediging bleek voor Hans heel moeilijk te doorbreken. Regelmatig verkeek Hans zich op de lange noppen, of wist André met een onverwachte forehand bal Hans te verrassen. Na 3 sets (11-3, 12-10 en 11-6) moest Hans zijn hoofd buigen, en na een aantal edities als 2e te zijn geëindigd was André de nieuwe en welverdiende kampioen van de A-poule en daarmee clubkampioen 2022 van Shot! De felbegeerde beker met de grote oren mag nu een jaar lang in André zijn huis blinken, in ieder geval tot het volgend kampioenschap. Gefeliciteerd, André! Wel regelmatig poetsen hè, die mooie beker.

Na de uitreiking van de bekers voor de 1e en 2 plaats in elke poule, en de grote wisselbeker aan André, werden de laatste drankjes genuttigd om het verloren vocht weer enigszins aan te vullen. Het was weer een mooie en gezellige dag. Tot volgend jaar!

Groetjes, Ric