Matt opnieuw clubkampioen!

Matt (Peichung) Sun is zondag 21 mei 2017 wederom clubkampioen bij de senioren geworden. Dus voor de 2e achtereenvolgende keer zijn naam op de grote wisselbeker!
Het toernooi was dit jaar met 27 deelnemers heel goed en zeer sterk bezet. Door de vele nieuwe leden die dit jaar deelnamen, waaronder Hans van Geffen (vroeger 2e divisie), André van Wijk (promotieklasse bij SKF), Farid Bahadorifar en Roel Maas, was het van te voren onduidelijk wie zou gaan winnen in de verschillende poules. Op papier had Hans de hoogste rating, dus de beste papieren. Maar de clubkampioenschappen zouden de clubkampioenschappen niet zijn zonder diverse verassingen, want het gaat toch uiteindelijk om de vorm van de dag. En het was sowieso een bijzonder clubkampioenschap, omdat dit het laatste was in ons oude gebouw! Foto's zijn hier te vinden.

In de eerste ronde waren de spelers verdeeld over 9 groepen van 3, waarbij de nummers 1 zou doorgaan naar de A-poule, de nummer 2 naar de B-poule en de nummer 3 naar de C-poule. Er werd gespeeld voor 2 gewonnen sets. Deze voorronde leverde meteen de eerste verrassingen op: zowel Ric de Vos als Sytse Koopmans, beide als sterkste spelers geplaatst in hun poules, werden 2e door verlies tegen respectievelijk Baira en Xinyou.

Bij de volgende ronde bestonden de klassen A, B en C uit 2 poules van 4 of 5 spelers, waarvan alleen de nummers 1 en 2 zouden doorgaan naar de kruisfinales. In de ene helft van de A-poule had Matt het erg zwaar tegen Anatolj en moest ook Alex hard vechten tegen Narda, om kans te maken op de halve finale. Uiteindelijk werden Matt en Alex toch respectievelijk 1e en 2e in deze poule. Op de andere tafel moesten Hans en André hard hun best doen om Baira, Xinyou en Johan van zich af te houden. De laatste partij verloor Hans toch wel verrassend van André, die erg sterk speelde. In de halve finales kon André zijn vorm echter niet vast houden tegen de harde aanvallen van Alex. De andere halve finale tussen Maat en Hans werd een ware titanenstrijd met lange en mooie rally’s. Uiteindelijk was het Maat die in de 5 set de overwinning wist binnen te slepen. En dus stonden teamgenoten Alex en Matt weer tegenover elkaar, net als in de 2e ronde. En hoe Alex ook probeerde om met harde spinballen Matt te verslaan, Matt liet zich niet van de wijs brengen en liet er geen enkele onduidelijkheid over bestaan wie dit jaar de sterkste speler bij de senioren is: met 3-0 haalde hij wederom het kampioenschap binnen. Gefeliciteerd Matt, de grote wisselbeker mag weer een jaar lang in jouw huis blinken!

De nummers 2 van de voorrondes kwamen terecht in poule B. In poule B1 mocht Ric het nu opnemen tegen Herman (altijd lastig met zijn noppen), Wilco (altijd lastig met zijn verdediging), Jeroen (altijd lastig met zijn blockballen) en nieuwkomer Roel (altijd lastig, die onbekenden). Dat Roel een sterke speler is, werd al gauw ondervonden door Jeroen, die in 5 zware sets verloor. Ric was daardoor gewaarschuwd en won met geconcentreerd spelen van Roel met 3-0, maar verloor daarna in 5 sets van Jeroen, zodat het onderlinge resultaat de doorslag moest geven: Ric en Jeroen gingen ten koste van Roel door naar de halve finales. In de andere B-poule wonnen Farid en Sytse beide van Sietse Hoekstra en Eloy. De strijd om de 1e en 2e plaats in deze poule was vervolgens erg spannend en werd in de 5e set met 11-8 beslecht door Farid. Dus mocht Sytse tegen Ric en Farid tegen Jeroen strijden om de finaleplaatsen. Ric wist redelijk snel met 3-0 van Sytse te winnen, al was dit erg vertekend want de setstanden waren heel krap! Farid en Jeroen daarentegen maakten er een lange partij van, die uiteindelijk met 13-11 in de 5e set werd gewonnen door Farid. En dus stonden Ric en Farid tegenover elkaar in de B-finale. Na een 2-0 voorsprong in sets voor Ric, kwam Farid steeds beter in zijn spel en won vervolgens de 3e en 4e set, waardoor hij weer een 5e set moest spelen. In deze beslissende set kwam Ric snel op voorsprong en gaf die niet meer weg: met 11-6 werd Ric voor het 2e achtereenvolgende jaar kampioen in de B-poule. Je zou bijna gaan denken dat hij expres de eerste ronde verliest om vervolgens de B-poule te kunnen winnen!

In poule C1 ging Frans voortvarend van start door te winnen van Joop, Helma en Marijn, maar moest daarna tegen Erik helaas met een blessure afhaken. Joop werd vervolgens 1e en Marijn 2e in deze C1-poule.  In de andere C-poule wonnen Robin en Jan beide van Yale en Odge. Omdat Robin met 1-12 in de 5e set gewonnen had van Jan, werd Robin 1e en Jan 2e in deze poule. In de kruisfinale stond Robin tegenover Marijn en Joop tegenover Jan. Beide partijen waren lang en spannend, maar uiteindelijk trokken Robin en Joop aan het langste eind en gingen door naar de finale. Hier ging Robin goed van start, won overtuigend de 1e set en kwam ook in de 2e set met 6-4 voor. Maar of het nou kwam dat Joop toen pas echt begon te verdedigen, of dat Robin moe werd vanwege de zware nacht met zijn baby, of beide: feit was dat Robin er niet meer aan te pas kwam en na een 3-1 overwinning mocht Joop zich kampioen van de C-poule noemen!
Om 15:30 uur waren alle kampioene gehuldigd en de bekers uitgereikt. Met dank aan Johan van de Pol, onze toernooicoördinator, die deze kampioenschappen goed georganiseerd had, inclusief hapjes en drankjes. Ter afsluiting werd nog een groepsfoto gemaakt van de nog aanwezige leden, omdat dit het allerlaatste toernooi was in onze huidige zaal, die grote namen als clubkampioen heeft voortgebracht! Tot volgend jaar, maar dan in onze nieuwe zaal!